Viscando OTUS3D

Met 3D-cameraregistratie is het mogelijk om knelpunten op een kruispunt in beeld te brengen. De camera’s kunnen verschillende typen weggebruikers herkennen en classificeren/categoriseren (auto, vracht, fiets, voetganger). De afgelegde route op het kruispuntvlak wordt exact getraceerd en vastgelegd. Op die manier worden onder meer (bijna) conflicten tussen verkeersdeelnemers in kaart gebracht (de locatie van het conflict, welke gebruikers zijn betrokken, uit welke richting komen zij, met welke snelheid et cetera). Na het analyseren van deze gegevens kunnen verbetermaatregelen in bijvoorbeeld het ontwerp worden voorgesteld. Naast conflictanalyses is het systeem ook geschikt voor het afleiden van intensiteiten per categorie, het afleiden van herkomst-bestemmingstabellen en het presenteren van snelheden en dichtheden op het kruisingsvlak.


Ervaringen van ontwerpers

NDC Nederland
Met dit instrument kunnen mogelijke (bijna) conflictsituaties op kruispunten worden opgespoord en kunnen maatregelen worden geëvalueerd. Het systeem brengt tot in detail het gedrag van verkeersdeelnemers op een kruising in kaart.

Geschikt
Voor het verbeteren van de verkeersveiligheid op kruispunten.

Benodigde data
‘Camerabeelden’ van verkeersstromen; de beelden worden echter niet opgeslagen (‘privacy by design’) maar direct verwerkt tot bruikbare data (‘edge computing’).

Waar toegepast
Gemeente Ede, Bennekom, Bornem (provincie Antwerpen).

In beheer bij
NDC Nederland
 
Contact
Olaf Seinen
E: olaf.seinen@ndc-nederland.nl

Meer informatie
Viscuando (website)
© Copyright 2024 Kennisnetwerk verkeersveiligheid - Privacy statement - Cookie statement - Disclaimer - Voorwaarden
Scroll naar boven