Dag van Verantwoord Medicijngebruik in teken van verkeersveiligheid

De Dag van Verantwoord Medicijngebruik (DvVM) staat op 9 januari 2023 in het teken van geneesmiddelen in het verkeer.


Sinds 2020 staat 9 januari bekend als Dag van Verantwoord Medicijngebruik (#DvVM) om stil te staan bij de kwaliteit, veiligheid en betaalbaarheid van medicijnen.
 
De afgelopen 12 maanden kregen 5,4 miljoen volwassen Nederlanders één of meer medicijnen met invloed op de rijvaardigheid, blijkt uit onderzoek van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM). Daarbij gaat het vaak om middelen met veel invloed op de rijvaardigheid, waarbij de patiënt tijdelijk of helemaal niet mag rijden. 
 
Uit navraag bij medicijngebruikers blijkt dat een deel van deze patiënten toch rijdt, bijvoorbeeld uit onwetendheid of door onvoldoende kennis. Goede informatie vanuit zorgverleners over het effect dat medicijnen kunnen hebben op de rijvaardigheid is daarom van groot belang.
 
Het onderzoek van IVM laat zien wat de meest gebruikte medicijnen zijn met invloed op de rijvaardigheid en hoe patiënten met de adviezen omgaan. Verder geeft IVM alle informatie die zorgverleners nodig hebben om patiënten juist te informeren over geneesmiddelen in het verkeer. Gratis tools om dit goed te doen zijn te vinden in de toolkit.
 

Veilige verkeersdeelnemers

Medicijngebruik in het verkeer is een van de aspecten van de risico-indicator ‘Veilige verkeersdeelnemers’ waar het Kennisnetwerk SPV een definitie van heeft opgesteld en waar onlangs een voorstel voor een datahuishouding voor is gepresenteerd door Goudappel in opdracht van het ministerie van IenW en de Taskforce Verkeersveiligheidsdata.

Terug naar '2022'
Submenu openen

Dag van Verantwoord Medicijngebruik in teken van verkeersveiligheid

© Copyright 2024 Kennisnetwerk verkeersveiligheid - Privacy statement - Cookie statement - Disclaimer - Voorwaarden
Scroll naar boven