Factsheet Floating car data en snelheid

Floating car data (FCD) worden meestal verzameld voor verkeersmanagement, maar ze kunnen ook nuttig zijn voor verkeersveiligheidsbeleid, met name op het gebied van snelheid. In de factsheet 'Floating car data en snelheid' zetten we de belangrijkste aspecten van FCD in relatie tot snelheid op een rij.


Floating car data zijn data uit voertuigen of mobiele systemen zoals navigatie- en trackingsystemen, reisapps op smartphones, vlootmanagementsystemen en andere data van auto’s met een internetverbinding. De apparatuur zendt voortdurend signalen uit met de gps-positie van het voertuig, een ID en een tijdstip. De (anonieme) ‘sporen’ die ze hiermee achterlaten, vormen de basis voor alle FCD-toepassingen.
 
Leveranciers van FCD (bedrijven zoals TomTom, Be-Mobile, HERE en INRIX) verzamelen de data en bewerken ze met een algoritme. Uit deze bewerkte FCD kunnen bijvoorbeeld reistijden en gemiddelde snelheden worden bepaald.
 
Met kwalitatief goede snelheidsdata op basis van FCD kun je de snelheidsontwikkeling op specifieke wegen monitoren. Zo kunnen floating car data bijvoorbeeld helpen om aanpassingen aan de infrastructuur te plannen. Je kunt de data ook meenemen in het handhavingsoverleg met politie en OM en in gesprekken met bewoners die klagen over te hard rijden.

Download de factsheet

Terug naar 'Nieuws'
Submenu openen

Factsheet Floating car data en snelheid

© Copyright 2024 Kennisnetwerk verkeersveiligheid - Privacy statement - Cookie statement - Disclaimer - Voorwaarden
Scroll naar boven