VN-verklaring over gezamenlijke aanpak verkeersonveiligheid

De recente VN-verklaring over verkeersveiligheid onderstreept het belang van het Strategisch Plan Verkeersveiligheid, Duurzaam Veilig Wegverkeer en een gezamenlijke aanpak van onveiligheid. Dat zegt Peter van der Knaap, directeur-bestuurder van SWOV, naar aanleiding van de derde wereldwijde ministeriële conferentie over verkeersveiligheid die op 19 en 20 februari is gehouden in Stockholm.


Uit de 'Stockholm Declaration on Road Safety' haalt Van der Knaap de belangrijkste punten waar alle landen zich in kunnen vinden: halveer het aantal verkeersdoden en ernstig verkeersgewonden van 2020 tot 2030. Werk aan een 'safe system' met speciale aandacht voor kinderen, ouderen en kwetsbare verkeersdeelnemers zoals voetgangers en fietsers. Verbind verkeersveiligheid met leefbaarheid, duurzaamheid, ruimtelijke ordening, betaalbare mobiliteit en inclusiviteit. Hanteer concrete doelstellingen voor betere infrastructuur en verkeershandhaving (op alcohol en te hard rijden). En streef naar goede data en oplossingen die op de lange termijn effectief zijn.

Volgens Mersch Jeannot, voorzitter van de Europese federatie van verkeersslachtoffers, heeft de Amerikaanse delegatie zich als enige verzet tegen de verklaring die oproept tot veiliger, schoner, energie-efficiënter en betaalbaar vervoer en het bevorderen van wandelen en fietsen en ov-gebruik omwille van de duurzaamheid. Ook maakte de VS bezwaar tegen een verklaring die de aandacht richt op de veiligheidsbehoeften van de weggebruikers die het meest kwetsbaar zijn, waaronder voetgangers, fietsers, motorrijders en ov-gebruikers.

De Stockholm-verklaring memoreert dat bij verkeersongevallen elk jaar meer dan 1,35 miljoen mensen wereldwijd om het leven komen, waarvan meer dan 90 procent in lage- en middeninkomenslanden. Deze ongelukken zijn de belangrijkste doodsoorzaak voor kinderen en jongvolwassenen in de leeftijd van 5 tot 29 jaar. Tussen 2020 en 2030 worden wereldwijd 500 miljoen verkeersdoden en gewonden voorspeld, een epidemie die is te voorkomen door inzet, leiderschap en meer actie op alle niveaus, aldus de gezamenlijke ministers.

Terug naar 'Nieuws'
Submenu openen

VN-verklaring over gezamenlijke aanpak verkeersonveiligheid

© Copyright 2024 Kennisnetwerk verkeersveiligheid - Privacy statement - Cookie statement - Disclaimer - Voorwaarden
Scroll naar boven