Veilige verkeersdeelnemers

Om de veiligheid van het verkeerssysteem te kunnen meten, is het belangrijk om te weten wat het aandeel is van ‘veilige verkeersdeelnemers’ in het verkeer. Het begint met de vraag: welk gedrag bepaalt of iemand een ‘veilige verkeersdeelnemer’ is? Op basis van wetenschappelijk onderzoek kunnen we die vraag beantwoorden door te kijken naar vier indicatoren of risicofactoren:
  1. Nuchtere bestuurders (niet onder invloed van alcohol, drugs of medicijnen)
  2. Gebruik van beveiligingsmiddelen (gordel, helm, kinderzitje)
  3. Lichtvoering
  4. Aandacht bij het verkeer (geen gebruik van mobieltje en niet te vermoeid om te rijden)
Door te meten hoe verkeersdeelnemers op deze factoren scoren, krijgen we inzicht in het aandeel veilige verkeersdeelnemers. Op basis van deskresearch onderzocht Goudappel samen met stakeholders welke behoeften er zijn vanuit het beleid ten aanzien van monitoring, welke onderzoeksmethoden kunnen worden ingezet en wat wetenschappelijk en praktisch gezien de randvoorwaarden zijn. Dit heeft geresulteerd in een advies (zie downloads) waarop toekomstige observatieonderzoeken, een risico-checklist en vragenlijstonderzoek kunnen worden uitgewerkt.

Downloads
Rijkswaterstaat monitort geregeld risicofactoren met betrekking tot veilige verkeersdeelnemers. De laatste versie van deze metingen vind je hieronder:
© Copyright 2023 Kennisnetwerk verkeersveiligheid - Privacy statement - Cookie statement - Disclaimer - Voorwaarden
Scroll naar boven