Factsheet over Veilige kruispunten

Hoe weet je of een kruispunt ‘voldoende veilig’ is? Daarover lees je meer in de factsheet Veilige kruispunten van het Kennisnetwerk SPV. De factsheet gaat in op de verschillende kruispunttypen en de bijbehorende veiligheidsniveaus.


In de definitie van de risico-indicator Veilige infrastructuur staat onder meer aan welke kenmerken ‘voldoende veilige’ kruispunten moeten voldoen. In de factsheet Veilige kruispunten leggen we de diverse kruispunttypen naast ongevallengegevens en de principes van Duurzaam Veilig.
 
Uit onderzoek blijkt dat de veiligste kruispunten aan de volgende kenmerken voldoen:

  • ze hebben – gegeven de omstandigheden – de minste conflictpunten
  • ze zijn het minst complex 
  • het ontwerp nodigt uit tot snelheidsverlaging
 
Rotondes hebben minder conflictpunten dan andere kruispunttypen. Door zowel de vormgeving als de voorrangsregeling op rotondes worden alle verkeersstromen gedwongen om de snelheid te verlagen. Hierdoor zijn rotondes het veiligste kruispuntontwerp. 
 
Op kruispunten met een voorrangsregeling zijn de intensiteiten vaak lager dan op kruispunten met een VRI. Ook is het ontwerp van een voorrangskruispunt eenvoudiger dan kruispunten met een VRI. Dit zorgt voor minder complexe situaties en daardoor ontstaan er minder ongevallen dan op kruispunten met een VRI. 
 
Kruispunten met een VRI zijn vaak complex omdat er meer verkeer passeert dan op andere kruispunten. Deze kruispuntvorm heeft dan ook meer conflictpunten. Dit kan voor meer onveiligheid zorgen. 
 
Verder is er recentelijk een nieuw kruispunttype bijgekomen: het voorrangsplein. Het voorrangsplein combineert eigenschappen van zowel een rotonde als een voorrangskruispunt: een middeneiland waar gemotoriseerd verkeer om elkaar heen rijdt (in plaats van elkaar kruisen). Uit veiligheidsstudies is gebleken dat na de aanleg van een voorrangsplein zowel het aantal als de ernst van ongevallen is afgenomen.
 
Download hier de Factsheet Veilige kruispunten.
 
Lees meer over de risico-indicator Veilige infrastructuur, waar Factsheet Veilige kruispunten onderdeel van uitmaakt.

Terug naar '2023'
Submenu openen

Factsheet over Veilige kruispunten

© Copyright 2024 Kennisnetwerk verkeersveiligheid - Privacy statement - Cookie statement - Disclaimer - Voorwaarden
Scroll naar boven