Vlaanderen maakt kennis met de datagedreven risicoaanpak

Het thema 'Innovatie' van het Vlaams Congres Verkeersveiligheid inspireerde het Kennisnetwetwerk SPV tot een presentatie over de risicoaanpak verkeersveiligheid en de monitoring daarvan met een landelijk dashboard. Het congres was op 21 maart in Gent.


Vlaanderen heeft een eigen Vlaams Congres Verkeersveiligheid (VCV), dat veel gelijkenissen kent met het Nederlandse NVVC. Zo kent VCV ook een verkeersveiligheidsprijs toe, die dit jaar is gewonnen door het project Weg van 't school van Brightlab. Het congres werd voor de 20ste keer gehouden, voor het eerst na de coronapandemie weer live in de Flanders Expo in Gent. Dat congres blijft, net als bij ons, hard nodig want ook in Vlaanderen ontwikkelt de verkeersveiligheid zich in de verkeerde richting.
 
Het Kennisnetwerk SPV is sinds enkele jaren een trouwe gast op bijeenkomsten van het VCV. Het thema van het VCV-congres was Innoveren naar veilig verkeer. In dat kader presenteerde Eric de Kievit de risicogestuurde aanpak in Nederland. Hij gunde het publiek een eerste blik op de Landelijke monitor risico-indicatoren verkeersveiligheid. In Nederland is de presentatie van die monitor op 4 april tijdens een webinar over verkeersveiligheidsdata.  
 
Themasessies
In diverse themasessies konden de deelnemers zich inhoudelijk laten bijpraten. Veel aandacht was er voor rijhulpsystemen, zoals ISA. Maar ook voor bijvoorbeeld de inzet van dronefilmpjes bij ondersteuning van de rijopleiding. Op het buitenterrein waren diverse demonstraties, zoals een kantelbare auto, en Flexflitsers, die in Vlaanderen 'Sammeke' heten. 
 
Binnen nam Eric de Kievit met VR-bril plaats in een rijsimulator, die afleiding tijdens een autorit simuleert door aandacht trekkende kinderen op achterbank en een medepassagier. "Ik ben geschrokken van mijn reactietijd bij een naderende botsing bij 90 km/uur", aldus Eric.
 
De plenaire sessies zijn hier terug te zien.

Terug naar '2023'
Submenu openen

Kennisnetwerk neemt Vlaanderen mee in datagedreven risicoaanpak

© Copyright 2024 Kennisnetwerk verkeersveiligheid - Privacy statement - Cookie statement - Disclaimer - Voorwaarden
Scroll naar boven